Guide: her er al den basisviden du skal bruge for at investere!

Sidder du og gerne vil i gang med at investere, men er du lidt i tvivl om, hvad du skal investere i, hvor du skal investere, og forstår du ikke mange af de populære begreber? Så læs med her!

Aktier

En aktie er kort sagt en lille andel i en virksomhed. Aktiers værdi stiger og falder alt efter markedsforholdene. De væsentligste forhold, der kan påvirke aktiens kurs, er årsregnskabet, branchen, virksomhedens vækst og investorernes forventninger til dens kommende år. Markedspladsen for aktierne kaldes en fondsbørs, hvor der også handles med andre værdipapirer, såsom valutaer og obligationer. Aktiens pris styres ud fra det traditionelle udbuds og efterspørgsels-princip, hvor aktiens pris stiger, jo højere efterspørgslen er.

Mere om aktier

Hvis det stadig står lidt uklart for dig, tjener du altså penge på en aktie ved at købe den i en lavere kurs, end du sælger den til. Køber du 10 aktier til 100 kr. og sælger dem året senere til 150, har du altså tjent 50 kr. på hver aktie. Men der er også andre måder, at handle med aktier på. Bull og bear-aktier betegner aktier med gearing, hvor du ved en bull-aktie gearer aktien i forventning om, at den stiger, og ved bear-aktien i forventning om, at den falder. Bull og bear kommer af, at når en tyr går til angreb støder den opad, mens bjørnen rejser sig og slår ned ad. Tager vi udgangspunkt i eksemplet fra før og du har gearet din bull-aktie med x5, vil du have tjent 250 kr. på hver aktie. Men det kan også gå den anden vej. Hvis aktien falder med 50 kr., kan du gange dit tab med 5, og så har du tabt 250 kr. på hver aktie. Derfor kan du med fordel benytte dig af gearede aktier, hvis du føler dig overbevist om, hvordan aktiens kursudvikling vil forløbe, men risici, som er forbundet ved denne type er markant højere. Er du ikke til selv til at styre dine aktier, kan du med fordel investere i en investeringsfond, hvor børsmæglere og banker styrer investeringerne bestemt efter de brancher, fonden fokuserer på, og dens risikoprofil, der bestemmer, hvor høje risici, der er forbundet ved fonden.

Valuta

Handel med valuta omhandler spekulationen af kursudviklingen i noget, der kaldes et valutakryds. Et valutakryds er to valutaer, hvori du ønsker den ene valuta at stige ift. den anden valuta. Det mest handlede valutakryds er Euro/amerikanske dollars (EUR/USD). Euroen er i dette valutakryds basisvalutaen og dollaren er noteringsvalutaen, og det er noteringsvalutaen, du spekulerer i, vil falde ift. basisvalutaen. Som artiklen skrives, ligger EUR/USD til $1,22, hvilket vil sige, at du skal af med $1,22 for at købe 1€. Det, du håber på nu, er, at EUR vil stige og/eller USD vil falde. Vender du tilbage til valutakrydset efter 30 dage og kan se, at det nu koster $1,30 at købe 1€, har du tjent $0,08. Ligesom med aktier kan du geare din valutainvesteringer for højere risici.

Obligationer 

Når man investerer i obligationer, låner man penge til en udsteder. Dette kan være staten, en virksomhed eller et realkreditinstitut. Når man har opkøbt en obligation eller flere modtager man et gældsbrev, som er et lånebevis. Som nævnt før er de mest hyppige former for obligationer virksomhedsobligationer, realkreditinstitut obligationer og statsobligationer. Hvis staten eller en virksomhed er i underskud, udsteder de obligationer for at dække deres underskud ved at låne penge af investorer. Hvis man foretager et køb af fx danske statsobligationer, låner man teknisk set penge til den danske stat, og man modtager et gældsbrev som et lånebevis. Hvis man er interesseret i obligationer, og man vil være en obligationsinvestor skal man vide, at man ikke har nogle form for ejerskab over udstederen, eftersom man ikke kan købe sig ind i en stat, virksomhed eller realkreditinstitut. Dog når man foretager et opkøb af obligationer har man krav på følgende hovedstol, løbetid, obligationskurs, pålydende rente, obligationsudtrækning og den effektive rente. 

Hvordan kommer du så i gang, og hvilken type investering er for dig?

For at komme i gang kan du oprette en investeringskonto i din bank eller hos andre udbydere som Nordnet, Saxo Invest, Etorro og flere. Ting du kan undersøge her, er handelskurtage (et tillæg når du handler), markeder, kundetilfredshed og derefter beslutte dig, hvad der passer bedst til dig.

Aktier er for dig, der ønsker fuld kontrol over dine investeringer og du kan her håndplukke lige de aktier, du ønsker at investere i, og geare dem til din risikoprofil. Du kan her investere på baggrund af dine interesser eller læse om de mest populære aktier på nettet. Investeringsfonde er noget for dig, hvis du hellere vil overlade dine investeringer til en professionel, mens valutahandel er for dig, der ønsker en mere avanceret og spekulativ form for værdipapirhandel. Sidst er obligationer for dig, der ønsker en langsigtet, forholdsvis sikker og lav risiko investering, dog ikke med det højeste udbytte.

Andre artikler

The Gorman-trail

I mørket skinner lys kraftigst. Hvor ondt hersker, er godhed det stærkeste våben. For selvom et land står i knæ, et sidste skub og det ramler sammen, findes håb. Amanda Gorman er symbolet på dette håb. Hun er næstekærlighed. Hun er ord og metaforer. Og så er hun den amerikanske drøm.

7/2/21
Samfundet

“Where can we find light in this never-ending shade?”

Elegant, målrettet og fokuseret på sin kunst indtager hun pladsen bag talerstolen. Lægger sine noter ned med en tale, et digt til hendes nation. Sikkert tittaler hun hendes præsident, vicepræsident, amerikanerne og verden. Rank og rolig, står hun i solskinnet med alles øjne rettet mod hende, kun 22 år og med hele verden lyttende til hendes næste ord. Det er den 20. januar 2021, og Joe Biden er netop ved at indsættes som USA’s næste præsident. Talen afholdes af Amanda Gorman.

7/2/21
Politik

Derfor skal du bruge Financial Times i dit liv og uddannelse.

Måske tænker du, at Børsen, Berlingske og Politiken og de andre aviser, du læser til dagligt og bruger til dine afleveringer, er nok for dig. Men så har du med garanti ikke læst den anerkendte britiske avis Financial Times. Måske den kan være med til at udvide dit perspektiv og give dig noget viden, du ikke havde regnet med. Læs med her for at få mere at vide.

7/2/21
Økonomi